Geschiedenis

Kantilene ontstaat in 1989 en groeit uit tot een groep van een 50-tal leden

Martine Van de Voorde, muziekpedagoge en koordirigent, stichtte Kantilene in 1989. Er werd begonnen met 5 à 6 personen uit haar omgeving en Jebron.

In september 1992 werd een eerste concert gegeven in de Begijnhofkerk te Aalst. Toen telde het gemengde koor zo’n 20-tal zangers en zangeressen. Ondertussen is Kantilene uitgegroeid tot een groep van een 50 tal leden (tussen de 25 en de 50+) die stevig op haar muzikale benen staat.

Kantilene durft uiteenlopende genres aan: van religieuze en profane muziek tot bewerkingen van volksliederen, swingende jive en musicalfragmenten.

Begin 2012 promoveerde Kantilene naar de 1° afdeling in de provinciale koorwedstrijd van Oost-Vlaanderen en bevestigde dit resultaat begin 2015.

In 2015 vierde Kantilene haar 25-jarig bestaan en werd het Requiem van Mozart uitgevoerd. Kantilene nam bovendien deel aan een koorfestival in Salzburg.

In 2019 wordt Kantilene 30 jaar. Voor deze gelegenheid wordt de Johannespassie van Bach uitgevoerd.

Elk jaar een bijzonder concert

 Van in de jaren ’90 werd ernaar gestreefd om elk jaar een bijzonder concert te geven, naast vele andere optredens. De jaarwerking van het koor wordt dan grotendeels afgestemd op dit concert. Doorgaans wordt gewerkt rond een bepaald thema of is een bepaald evenement de aanleiding om een concert te geven. Elk concert heeft zo zijn eigen specificiteit. Dit komt ook tot uiting in de zorg die naast het muzikale aspect besteed wordt aan de bekleding van de concertruimte, het programmaboekje, het onthaal van de toehoorders… Regelmatig worden ook andere ensembles of solisten uitgenodigd om het concert een ruimere dimensie te geven.

In 2001 bracht Kantilene samen met Canticum Novum uit Ninove dubbelkorig werk van Bach, Brahms en Mendelssohn. In 2005 werd een ode gebracht aan de klassieke muziek met “Cantiques & Canciones” met werken van Schubert, Fauré en Mendelssohn. Een gans ander genre werd gebracht in 2007 toen Kantilene meezong op de “Night of the Promises” van de Koninklijke Muziekmaatschappij Moed en Volharding uit Denderhoutem.

Het twintigjarig bestaan werd in juni 2009 gevierd met een felgesmaakt aperitiefconcert samen met het blokfluitensemble Vagant.

Het voorjaarsconcert van 2011 vormde ongetwijfeld een hoogtepunt. Kantilene bracht toen i.s.m. het Gents Universitair Koor het Requiem van Fauré, alsook a capella koormuziek van Schütz en Mendelssohn. In 2012 ging het er volkser aan toe en werd een luchtig programma gebracht met medewerking van de folkgroep Balatone.

In oktober 2013 ging Kantilene de Engelse toer op: met ‘Very British’ ging het van de renaissance tot de Beatles. Het kinderkoor Ballabile uit Heldergem stond als ‘special guest’ eveneens op de affiche.

In een uitverkochte St-Pauluskerk in Aalst werd op 25 oktober 2014 de start gegeven voor de viering van het 25-jarig bestaan van Kantilene. In samenwerking met de bekende groep Ishtar kon onder de titel “Zingari” volop genoten worden van een ruiker meeslepende en heerlijk ritmische liederen uit Oost-Europa en de Balkan.

Het absolute hoogtepunt kwam er dan op 25 en 26 april 2015 wanneer telkens in een bomvolle Sint-Jozefkerk in Aalst het Requiem van Mozart als jubileumconcert voor het 25-jarig
bestaan van het koor wordt uitgevoerd i.s.m. het Gymelensemble uit Dendermonde, het kamerorkest Arc-en-Ciel en verschillende solisten. Op 7 juni 2015 bracht Kantilene dit werk nogmaals in de Singel in Antwerpen met het orkest Il Fondamento o.l.v. Paul Dombrecht en dit ten voordele van de slachtoffers van een aardbeving in Nepal.Als afsluiter van het jubileumjaar gaf Kantilene op 13 december 2015 een kerstconcert.

In 2017 ging Kantilene de Franse toer op. Op 11 en 12 februari werd met het concert “à la française” een heerlijk palet van Franse liederen gebracht in de zaal Gillade in Aalst. Een aangepaste selectie werd nadien nogmaals gebracht in maart in het WZC Denderrust in Herdersem en in april ten voordele van Broederlijk Delen in Hofstade.

Op 4 maart 2018 gaf Kantilene in de Sint-Pauluskerk in Aalst een concert rond het thema van “onderweg zijn”: ‘Kantilene on the Road’, met tal van emotionele melodieën maar ook swingende meezingers. Kantilene nam op 9 en 10 november 2018 deel aan de uitvoering van het oratorium “Onvoltooid landschap” van Maarten Van Ingelgem.

Kantilene in de kerstperiode: dikwijls zang voor het goede doel

Rond de kerstperiode leent Kantilene graag zijn stem voor het goede doel. Dat werd meermaals gedaan in het kader van de solidariteitsactie “Noot voor Nood”. Ook werd gezongen ten voordele van o.a. Artsen zonder Grenzen,Voedselbanken en Poverello.

In 2006 ging de opbrengst rechtstreeks naar de vzw One Earth, mede-opgericht door één van de oud-leden.

Eind 2006 zorgde Kantilene voor de muzikale omlijsting van de kerstmarkt “10 jaar Schoonderhage Aalst”.

Dat jaar en vrijwel alle jaren nadien werden kerstoptredens gegeven in meerdere Woon- en Zorgcentra.

In 2011 en 2012 werkte Kantilene mee aan het stadsevenement ‘Aalst Twinkelt’ voor de opening van de kerstmarkt. In 2012 werd de opbrengst van de straatoptredens geschonken aan de organisatieOphthalmology World Wide voor oogoperaties in Afrika.

In december 2013 werden optredens verzorgd in het RVT Sapientia in Gijzegem en in de seniorie Eden Park in Aalst.

Eind 2015 gaf Kantilene een kerstconcert in de Sint-Pauluskerk in Aalst waarop ondermeer in première de compositie “Kerstbestand” van Maarten van Ingelgem werd uitgevoerd in een achtstemmige bewerking gebaseerd op het Oratorium “Onvoltooid Landschap”.

Eind november 2017 werd opgetreden in het WZC Aqua Vitae in Gijzegem.

 

Medewerking aan evenementen.

Op de affiche met anderen èn met bekende namen

Kantilene heeft doorheen zijn geschiedenis meermaals de gelegenheid gehad om samen te werken met andere ensembles of artiesten. Dit gebeurde regelmatig op de bijzondere jaarconcerten, maar ook bij andere gelegenheden. En ook hier werd er gezongen voor het goede doel.

2009 was een bijzonder jaar in dit verband. In januari verzorgde het koor in Dendermonde het voorprogramma van het benefietconcert van het beroemde meisjeskoorSCALA. Later op het jaar werd gezongen ten voordele van de Damiaanactie samen met Lea Gilmore gospels in het Heilige Maagdcollege in Dendermonde. In december, andermaal in Dendermonde, ging opnieuw een benefietconcert door ten voordele van VZW Jouw Gezondheid, met een optreden vanSylver en met Voice Male als hoofdact. Kantilene verzorgde andermaal het voorprogramma.

In juni 2010 mocht Kantilene in Dendermonde de viering van 10 jaar palliatieve zorg in het St Blasiuskliniek opluisteren waar ook Willem Vermandere van de partij was.

In de thuisstad Aalst werd in oktober 2010 deelgenomen aan het muziekfestival “MAZZIC” met Inge Spinette als curator: een Muziekcarrousel met koor, dans en piano.

Ook in 2010 werd een tiental maal opgetreden op een reeks concertavonden met de tenoren Koen Crucke, Marc Meersman en Ludwig Van Gijsegem op Affligem Classics, maar ook in Hoeilaart en Hasselt. Deze “3 golden voices” brachten een mix van wereldberoemde musical-, opera- en operettemelodieën.

Koen Crucke vroeg Kantilene ook mee te werken aan zijn Nieuwjaarsconcert in Gent begin 2011. In september 2011 gaf Kantilene een concert in de Sint-Annakerk in Aalst samen met het koor Dwarsbalk voor de viering van 35 jaar Jebron.

In de nabije feestzaal St-Anna werd in het voorjaar van 2013 een concert gegeven voor Okra.

In 2013 verleende Kantilene op 8 december in de abdijkerk te Dendermonde zijn medewerking aan een concert vanIshtar i.s.m. het koor Gymel uit Dendermonde en Canta Murceka uit Moerzeke. In mei 2014 werd in het stadhuis van Oudenaarde de muzikale omkadering verzorgd voor de viering van het 50-jarig bestaan van het Provinciaal Instituut der Vlaamse Ardennen.
Op 16 april 2016 nam Kantilene samen met andere koren in het CC De Werf in Aalst deel aan de uitvoering van “Songs from Mirage”, een compositie van Joris Vanvinckenroye.

Kantilene nam op 9 en 10 november 2018 deel aan de uitvoeringen in Aalst van het Oratorium “Onvoltooid landschap” o.l.v. Sabine Haenebalcke op muziek van Maarten Van Ingelgem en tekst van Annelies Verbeke.

Kantilene internationaal

In mei 2005 maakte Kantilene zijn eerste koorreis: het nam in Praag deel aan een internationaal koorfestival.

Drie jaar later bracht Kantilene twee dagen door in de Champagnestreek rond Reims.

In juli 2011 werd deelgenomen aan het Internationaal Korenfestival van Verona. Bij die gelegenheid werd eveneens opgetreden in de Basiliek op het San Marcoplein van Venetië.

Eind juni 2013 ontving Kantilene het Zwitsers koor Voci Amici uit Sion waarmee het in de St Pauluskerk in Aalst een gezamenlijk ‘Duo-concert’ gaf op zaterdag 29 juni. Voor de toekomst worden dan ook plannen gesmeed om een tegenbezoek te brengen in Zwitserland.

In juli 2015 heeft Kantilene een koorreis ondernomen naar Salzburg (Oostenrijk) waar het deelnam aan het internationaal koor- en muziekfestival “Meet Mozart”. Er werd opgetreden in de “Grosse Saal” van het beroemde Mozarteum, in de kathedraal en in de Mirabellgarten.

Eind oktober 2017 ging Kantilene naar Barcelona en omstreken. Het koor trad o.m. op in de Kloosterkerk van Montserrat en de Sant Roma kerk in Lloret de Mar.

Zingen, maar ook amusement

Zingen vergt inspanningen en aandacht. Maar Kantilene is bij uitstek ook een groep die zich ten volle kan ontspannen.

Op geregelde tijdstippen wordt een koordag georganiseerd, om goed te repeteren, maar evenzeer om gezellig bij elkaar te zijn en samen te genieten van een lekkere pizza of ander lekkers.

De koorweek-ends die in het najaar van 2010, 2012 en 2018 aan zee werden doorgebracht, gaven de gelegenheid om samen wat cultuur op te snuiven of gezonde wandelingen te maken.

Het weekend in maart 2014 en 2016 in het Centrum Peace Village te Mesen, midden in de Vlaamse Velden, was opnieuw een voltreffer. Maar ook dichterbij gewoon genieten van de prachtige natuur zoals in augustus 2014 in de streek rond Galmaarden of in oktober 2016 in Buggenhoutbos, maakt deel uit van het ‘koorleven’.  Zo was ook het geleide bezoek aan Brussel in juli 2018 een voltreffer: enorm interessant en heel ontspannend.

 

En uiteraard zijn de internationale reizen en contacten een gelegenheid bij uitstek om samen onverwachte avonturen te beleven en andere koren te leren kennen.